Varför firar vi nyår idag?

Varför firar vi nyår idag?

Högtider brukar ofta förknippas med brytningstider. När mörker blir till ljus eller sommar blir till höst firar vi olika typer av högtider.

Alltså ter det sig märkligt att fira nyår just 1 januari. Skiftet mellan december och januari markerar ju ingen särskild brytningstid. Våren är fortfarande långt bort och vintersolståndet ligger bakom oss.

Att vi firar nytt år just nu har med politiska beslut från Romarriket att göra. Från början firade romarna nytt år 1 mars, vilket ju är mer naturligt då våren då är i antågande – (det är förresten därför september heter just september (sept = sju) och oktober heter oktober (okt = åtta) trots att de är månad nummer nio respektive tio).

Vid det romerska nyårsfirandet tillträdde konsulerna sina poster och de började planera för de fälttåg som armérna skulle dra iväg på. I och med att riket växte blev 1 mars alldeles för sent att böja planera fälttåg så man tidigarelade konsulerna tillträde.

Runt 150 fvt bestämdes att konsulerna skulle tillträde 1 januari och då firade man det nya året då istället.

Den kristna kyrkan motsatte sig nyårsfirandet 1 januari eftersom de ansåg att Jesus födelse 25 december borde vara den första dagen på det nya året och så var det under många år efter att Romarriket fallit samman.

Under renässansen på 1400-talet återupptogs så seden att fira nyår 1 januari fortfarande i strid mot kyrkans vilja, men när påven Greogorius XIII lanserade den gregorianska kalendern på 1500-talet fastslogs nyårsdagen till den 1 januari även av kyrkan.

För att motivera firandet rent religiöst påstod kyrkan att det var Jesu omskärelse man firande.

Källa: Mors dag och eid-il-fitr av Gillis Herlitz.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0