Tårta till pappa



Min pappas favorittårta är Schwartzwald så därför har jag precis gjort klart en sån
som vi ska ha med oss till honom i eftermiddag.

Såhär gör man den:

Schwartzwaldtårta ca 10 pers

4 stora ägg
6 dl florsocker
4½ dl hasselnötter

8 dl vispgrädde
1 dl vaniljkräm (hemmagjord el färdigköpt)
2 st chokladkakor Marabou 200g mörk choklad

Mal hasselnötterna i mandelkvarn. Rita två cirklar på bakplåtspapper ca 20 cm i diameter. Smörj pappret med lite smör el margarin efterson botten lätt fastnar. Vispa 2 äggvitor (har du små ägg så ta 3) hårt. Vänd ner 3 dl florsocker och hälften av de malda nötterna. Bred ut smeten i de två cirklarna. Grädda omedelbart i 150 gr ca 15 min. När du tar ut tårtbottnarna så lossa dem direkt från pappret med en vass kniv el stekspade annars kan de vara svåra att få loss.

Gör om en gång till så du får ytterligare två tårtbottnar. Låt alla fyra kallna.

Vispa grädden. Spara lite till ovansidan. Dela resten av grädden i två skålar, en tredjedel i en och två tredjedelar i en annan. Den första blandar du med vaniljkrämen och den andra med 200 g smält blockchoklad som fått svalna en stund. Lägg en botten på ett tårtfat, sedan hälften av chokladgrädden. En botten till ovanpå och sedan vaniljgrädden. Ny botten och sedan resten av chokladgrädden. Sista bottnen på och sedan grädden som du sparade. Smält 200g choklad och gör dekorationer av den. Man kan bre ut chokladen och när den är halvstelnad så skär man ut fyrkanter. Jag använde spritspåse och gjorde "gallerfyrkanter" istället. Ett tips är att ställa in chokladdekorationerna en kort stund i frysen så blir de lättare att hantera när du ska lägga dem på tårtan.


Några bra tårt-tips:



Denna tårtspritsen provade jag för första gången idag. Superbra, rekommenderas verkligen! Lätt att fylla på och man kan lätt byta sprits under tiden man håller på och lätta att ta isär och diska. Enda nackdelen är priset...den kommer från Tupperware. Men den verkar rejäl och hållbar som deras grejor brukar vara.




Använder man inte tårtsprits så ofta så är detta ett jättebra alternativ till betydligt billigare pris. Det är spritspåsar på rulle, 10 st, i kraftig plast. Tre spritsmunstycken medföljer, men man kan även använda den utan genom att klippa ett litet hål själv. Även perfekt till kristyr eller choklad. (Gjorde chokladdekorationerna till tårtan ovan med denna). Köpte den på Citygross för 38 kr.


Kommentarer
Postat av: Lovisa

Fin tårta! :)

2010-11-17 @ 22:14:51
URL: http://lovisalindstrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0