Recept

Chiligratinerad fläskfilé   ca 4 pers

600g fläskfilé
smör, salt, peppar
2 paprikor
300 g färska chaminjoner
4 dl vispgrädde
2-5 msk chilisås
svartpeppar
1-2 dl riven ost

Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka bitar. Banka ut dem lätt och krydda med salt och peppar. Stek dem ett par minuter på varje sida och lägg i en ugnsform. Skiva champinjoner och strimla paprikan. Stek dem och lägg ovanpå köttet. Blanda grädden med chilisås och svartpeppar. Strö över riven ost och gratinera ca 15-20 min i 225 grader. Servera med ris och sallad.




Chokladbakelser    8 st

Sockerkaksbotten:
4 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt vatten
150g mörk choklad (t.ex Marabou)

Vispa ägg och socker. Blanda i övriga ingredienser. Häll ut på smörat bakplåtspapper i en långpanna. Grädda genast i 175 grader ca 10 min. Stjälp upp kakan genast och låt den kallna. Ta ut 16 st cirkelformade kakor med t.ex. ett glas (ca 6-8cm). Det går också bra att köpa färdiga tårtbottnar och använda dem att ta ut kakorna i.

Smält 150g mörk choklad och ringla choklad över de cirkelformade kakorna. Chokladen som blir kvar gör man dekorationer av. På bilden har jag gjort "nät" av ringlad mörk choklad och mjölkchoklad, men det kan man ju göra efter egen fantasi.

Chokladmousse:
4 dl vispgrädde
200g mörk choklad
1 dl creme fraiche
100 g mörk choklad

Vispa grädden och rör samman med creme fraichen. Smält 200 g choklad i mikro eller vattenbad. Detta ska sedan blandas vilket går lättast om den vispade grädden är rumstempererad och chokladen får svalna en stund så temperaturen är så lika som möjligt. Annars har chokladen lätt för att stelna innan man hunnit röra ihop. Hacka resten av chokladen och blanda i.

4 dl vispad grädde gärna smaksatt med lite socker och/eller vaniljsocker eller kakao/oboypulver.
300 g marsipan
2 msk kakao
kiwi eller annan frukt

Blanda marsipanen med kakao. Bred rikligt med chokladmousse på hälften av sockerkakorna och lägg de andra ovanpå. Bred ett tunt lager grädde runt bakelserna. Kavla ut marsipanen (lättast mellan två lager plastfolie). Skär ut remsor som passar att linda runt sidorna på bakelserna. Spritsa grädde ovanpå och dekorera med lite frukt och choklad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0