Hav

 
 
 
 
 
 

Mera vinterbilder...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Snö


Test av min nya kamera!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gott nytt år!

 
GOTT NYTT ÅR!
önskar familjen Gustavsson
 
 
 
Vår nyårsmeny:
Sparrispannacotta med skaldjur och smördegsstänger
Helstekt oxfilé med potatistimbal, rödvinskaramelliserad smålök och trattkantarellsås.
Flarnskålar med glass, bär och vispgrädde
 
Förrätten:
(10 port)
200 g fryst grön sparris (rekommenderar Findus "våra finaste")
1 schalottenlök
½ gul lök
2½ gelatinblad
4 dl vispgrädde
smör, salt, peppar
200 g skalade räkor
200 g skalade kräftstjärtar
1 dl creme fraiche
citron
dill
Lägg gelatinbladen i blöt i en stor skål med kallt vatten. Finhacka löken och stek den mjuk i smör. Finhacka den tinade sparrisen och lägg i. Häll över vispgräden, koka upp och låt småkoka några minuter. Ta kastrullen från värmen, mixa blandningen slät. Smaksätt med salt och peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta i gräddblandningen. Rör om noga när de smält. Häll upp i portionsglas och låt stå i kylskåp några timmar.
Spritsa på lite creme fraiche i varje glas, lägg på skaldjuren och dekorera med citron och dill.
 
 
Smördegsstänger
Smördeg (köpte färdig fryst)
1ägg
Riven västerbottenost
Torkad vitlök
Kavla ut den tinade smördegen till en rektangulär platta. Pensla med uppvispat ägg. Strö på rikligt med riven ost och tryck lite på den så den fastnar i smördegen. Strö över torkad vitlök (om du vill ha det, man kan också använda sesamfrön). Skär plattan i remsor. Dra ut dem lite, snurra dem och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 200 gr ca 10 min eller tills de fått fin färg.
 
 
 
Huvudrätten:
(8-10 pers)
1,8 kg oxfilé
salt, peppar, smör
ca 2 kg potatis
3 dl riven västerbottenost
2 ägg
3 dl vispgrädde
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g smålök (ex. steklök el schalottenlök)
3 msk socker
3 msk balsamvinäger
1 dl rött vin
ca 5 dl färska trattkantareller eller motsvarande mängd frysta el torkade
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 dl vispgrädde
3 dl vatten
1 msk grönpeppar
1 msk fransk senap
2 msk kalvfond
lite soja
grönsaker, ex. haricot vertes och strimlade morötter
 
Köttet:
Torka av och putsa köttet. Salta och peppra rikligt runt om den hela filén. Stek i smör så köttet får fin färg runtom. Lägg över i en ugnsform, sätt en stektermometer i den tjockaste delen och sätt in i ugnen 150 gr tills termometern visar ca 62 gr för välstekt kött med rosa i mitten (eller välj den temperatur du själv önskar). Ta ut köttet, linda in det i folie och låt det vila minst 15 min innan du skär det i skivor för servering.
Potatistimbalerna:
Skala potatisen och riv den fint, finhacka lök och vitlök. Det ska vara ca 10 dl riven potatis och ca 2 dl hackad lök. Häll allt i en skål och blanda med ägg, grädde och riven ost. Salta och peppra potatisröran. Fördela den i 10 smorda portionsformar. Grädda i 200 gr ca 45 minuter. Servera i portionsformarna eller lossa försiktigt med en kniv runtom och stjälp upp potatistimbalerna på tallriken inför serveringen.
Smålök:
Skala de små hela lökarna. Stek dem i lite smör i ca 10 min. Häll på 3 msk socker, rör om och låt steka nåon minut till. Häll över balsamvinäger och röttt vin, låt småkoka 5-10 min.
Sås:
Såsen kan med fördel lagas tidigare ex. dagen innan och värmas inför servering. Finhacka vitlök, schalottenlök och svamp, stek dem i smör. Tillsätt övriga ingredisenser och låt såsen koka ihop ca 10 min. Om det behövs kan du smaksätta med salt & peppar. Vill du ha en slät sås så mixa den.
 
 
 
Efterrätten:
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
½ dl ljus sirap
1½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
½ dl vispgrädde
glass
vispgrädde
färska bär
 
Sätt ugnen på 200 gr. Smält smöret och rör ner de övriga ingredienserna. Klicka ut smeten, det blir ca 12-15 kakor av en sats, men gör 1-2 st på varje plåt så du hinner med att böja till dem när de är klara. Grädda i ca 10-12 min eller till flarnen flutit ut och fått fin färg. Låt dem svalna ca 2 min, lossa dem sedan med en stekspade och lägg dem på en upp-och-nedvänd liten skål och böj till en liten korg. Låt kakan svalna över skålen.
Det går bra att förbereda kakorna ex. dagen innan. Vid servering fyll korgarna med en god glass (vi hade Carte D'or Crema di mascarpone, gott!), bär och en klick vispad grädde.
 
 
 
 

Julen 2012 i bilder

   
 
 
 
     
 
       
 
         
 
   
 
    
 
 
 
 
 

RSS 2.0