Bilkyrkogården på Kyrkö mosse

 
I fredags besökte vi bilkyrkogården på Kyrkö mosse utanför Ryd i Småland. Det var en mycket speciell och annorlunda plats, men väl värd ett besök. 
 
Det är en gammal bilskrot som drevs av Åke Danielsson, i bygden kallad "Åke på Myren". Han bodde på platsen i en liten stuga på 12 kvm som han själv byggt. Först ägnade han sig åt torvbrytning, men när affärerna började gå dåligt så startade han bilskroten på 1940-talet. Han drev den in på 1980-talet. Åke avled 2000 och blev 86 år gammal.
 
Det speciella med platsen är att här bodde Åke med alla sina bilar utplacerade i skogen runt omkring, och platsen har bevarats som han lämnade den. Ja, naturen förändrar förstås den, sakta bryts bilarna ner och växtligheten tar över. Men eftersom det är en mosse och många bilar står halvt nersjunkna i marken så sägs de ha bevarats ovanligt väl. Även Åkes stuga och verkstad är kvarlämnade. 
 
Så här kan du vandra i skogen i bilarnas eget himmelrike där de får vila ut efter trogen tjänst åt människan. De flesta bilarna är av gamla modeller som Volvo Amason, Volvo PV, VW bubbla, tidiga Saab-modeller, Ford Taunus, gamla VW-bussar osv. Så det är lite nostalgiskt att gå där och känna igen bilmodellerna ffrån sin barndom.
 
Klicka på bilderna så får du se dem i större format:
 
    
 
       
 
    
 
    
 
    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0