Dåtidens vägar som korsas

 
Jag begav mig även ut på en liten utflykt i släktens fotspår när jag var på Söderåsen idag.
Kan såhär efteråt inte låta bli att åter igen slås av tanken på hur många vackra och speciella platser det finns i vårt land, och även då i det närområde som jag tycker mig känna ganska väl. När man ger sig ett stenkast från vägen man åkt så många gånger så öppnar sig nya landskap som man inte visste fanns där.
 
Nu ska ni få en liten historia ur min släktforskning:
 
 
Jag befann mig idag i trakten av Ljungbyhed och tänkte passa på att besöka några platser med anknytning till min forskning. Innan jag började släktforska kände varken jag eller Glenn till att vi hade några släktkopplingar till Ljungbyhed/Riseberga.
 
 
Vi startar vid Riseberga kyrka. Riseberga är idag en liten by med några dussin hus, men har genom historien varit centrum för Riseberga socken/församling (idag är ju Ljungbyhed sedan länge att betrakta som centralort och området är en del av Klippans kommun). Riseberga var förr att betrakta som en ganska stor socken, kyrkböckerna är tjocka med många sidor att bläddra i även om jag nuförtiden gör det digitalt. Det är ett speciellt landskap i området med sjöar, våtmarker, lite skog och jordbruksmark.
 
I början av 1800-talet föddes det tre gossar här på tre ganska närbelägna platser. Dessa tre gossars efterlevande leder mig sedan tre olika vägar fram till min familj idag. Jag vill gärna tro att det måste finnas kopplingar mellan dessa tre familjer även bakåt (dvs att de på något sätt är släkt), men har ännu inte lyckats hitta dem. De bodde här i flera generationer så nära varandra och mellan de flesta gårdar finns ju släktkopplingar.
 
 
Denna gård som kallas Skoghuset och ligger nära Övads boställe utanför Ljungbyhed. Säkert har byggnader ersatts även om några av husen ser ganska gamla ut. Här föddes Nils den 18 juli 1820. Nils hade tre systrar och två bröder och föräldrarna hette Bengt Pålsson och Maria Månsdotter. Bengt och även hans far var också födda på gården. Nils växte upp här och tog över gården efter sina föräldrar. Han gifte sig så småningom med Cecilia Andersdotter från Gråmanstorp. De fick sex barn varav sonen Johan f.1858 är min mormors morfar. 
 
 
 
Detta är Sorröds gård nära Riseberga. Här eller möjligen på någon av granngårdarna (det är svårt att följa exakt var de olika husen har legat) föddes Johannes den 22 juli 1818. Hans föräldrar hette Sven Ingelsson och Hedvig Assarsdotter. Johannes hade inte hunnit fylla två år när hans mamma dog i lunginflammation. Sven gifte dock snart om sig och det föddes ytterligare sex pojkar innan även fadern dog i lunginflammation när Johannes var 14 år. Även Johannes farbror Thomas Ingelsson bodde i närheten med sin familj. Johannes gifte sig så småningom med Thomas dotter, dvs sin egen kusin, Sissela. De fick sex barn, och sonen Tage Tomas f. 1844 är Glenns farmors farfar.
 
 
Nu beger vi oss ett par stenkast österut. Här ligger den lilla byn Storaryd. Här föddes ytteligare en gosse som fick namnet Nils, den 29 oktober 1836. (Han hade även en bror som hette Johannes, namnskicket var ännu ganska enformigt i alla fall på landsbygden.)  Nils hade fyra syskon och hans föräldrar var Göran Svensson och Hanna Nilsdotter. Nils gifte sig med Johanna Andreasdotter och de fick minst fyra barn. Yngste sonen Alfred f. 1876 är min farfars morfar. Dock har vi inga biologiska band, men nog så viktiga sociala då farfar var den jag farfar jag växte upp med.
 
Min farfar Sven (1932-2008), hans morfar Alfred (1876-1960).
Framför står min pappa och hans syster. Gissar att bilden är tagen ca 1956.
 
Kanske finns de kopplingarna ändå?? Jag letar vidare efter släktskap mellan de tre familjerna :-) Är det någon som tror att man nånsin blir klar med sin släktforskning så glöm det, finns alltid nya vägar att gå. Jag tycker det är intressant att ta reda på med om platserna där människorna levde, och försöka ta reda på så mycket som möjligt om hur de hade det.
 
Kanske får jag hjälp på vägen ifråga om släktskapet mellan familjerna ovan genom den senaste tekniken, DNA-teknik i släktforskning. Jag har i alla fall testat mig och väntar nu på analys och resultat från USA. Och bara för att förtydliga för alla så handlar det inte om att förenkla och gå genvägar. DNA-resultatet är bara ett yttterligare komplement till traditionell forskning. Resultatet matchas med alla andra som testat sig och utifrån det kan man dra vissa slutsatser om hur nära släkt man är. Blir spännande att se resultatet och lära sig mer i alla fall :-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0