Bröllopsdag

Idag är det inte bara nyårsafton utan också vår bröllopsdag.
Ganska snart är det tio år sedan vi gifte oss, tennbröllop kallas det visst.

Igår när jag jobbade tog Glenn med sig pojkarna och sa till dem att de skulle åka och köpa den största blomma de kunde hitta till mamma, vilket resulterade i att jag fick denna ca 1,5 m höga palm i present på bröllopsdagen. Haha, ganska typiskt dem, men den är jättefin! Den får nog hamna på granens plats sen när den åker ut.


Av mamma och pappa som precis har varit här fick vi en vattenkokare, jättebra för det behövde vi!
Pojkarna fick också nyårspresenter, av oss fick de Olympic Winter Games till Nintendo Wii, och av mormor och morfar fick de målargrejor som vi kanske visar mer av någon annan dag.
Varför firar vi nyår idag?

Varför firar vi nyår idag?

Högtider brukar ofta förknippas med brytningstider. När mörker blir till ljus eller sommar blir till höst firar vi olika typer av högtider.

Alltså ter det sig märkligt att fira nyår just 1 januari. Skiftet mellan december och januari markerar ju ingen särskild brytningstid. Våren är fortfarande långt bort och vintersolståndet ligger bakom oss.

Att vi firar nytt år just nu har med politiska beslut från Romarriket att göra. Från början firade romarna nytt år 1 mars, vilket ju är mer naturligt då våren då är i antågande – (det är förresten därför september heter just september (sept = sju) och oktober heter oktober (okt = åtta) trots att de är månad nummer nio respektive tio).

Vid det romerska nyårsfirandet tillträdde konsulerna sina poster och de började planera för de fälttåg som armérna skulle dra iväg på. I och med att riket växte blev 1 mars alldeles för sent att böja planera fälttåg så man tidigarelade konsulerna tillträde.

Runt 150 fvt bestämdes att konsulerna skulle tillträde 1 januari och då firade man det nya året då istället.

Den kristna kyrkan motsatte sig nyårsfirandet 1 januari eftersom de ansåg att Jesus födelse 25 december borde vara den första dagen på det nya året och så var det under många år efter att Romarriket fallit samman.

Under renässansen på 1400-talet återupptogs så seden att fira nyår 1 januari fortfarande i strid mot kyrkans vilja, men när påven Greogorius XIII lanserade den gregorianska kalendern på 1500-talet fastslogs nyårsdagen till den 1 januari även av kyrkan.

För att motivera firandet rent religiöst påstod kyrkan att det var Jesu omskärelse man firande.

Källa: Mors dag och eid-il-fitr av Gillis Herlitz.


Snart nyårsafton!

Om inte så många minuter är årets sista dag här. Vi bjuder på en snabb tillbakablick:

 20022003
2004Pajrecept

Pajdeg/grundrecept:
3 dl vetemjöl
150 g margarin
2 msk kallt vatten

Mät upp mjölet, lägg ner kylskåpskallt margarin skuret i bitar. Finfördela margarinet, tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila i kylskåp minst 30 min.
Jag har använt samma grundrecept till alla pajerna, en sats räcker till en paj.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugn 200gr i ca 10 min.

Laxpaj 4-6 port
200g fint strimlad gravad el rökt lax
2 avokado
ca 10cm purjolök
½ dl finhackad dill (färsk el fryst)
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1½ dl riven ost
1 tsk salt
1 krm peppar

Skala, kärna ur och skiva avokadon tunt och fördela i pajskalet. Fördela finstrimlad purjolök och sedan laxen och överst dill. Blanda ägg, mjölk, grädde, ost och kryddor. Häll blandningen över fyllningen och grädda i ugn 200gr ca 30 min.

Köttfärspaj 6 port
500g blandfärs
2 gula lökar
200g färska champinjoner
1 dl passerade tomater
½ dl chilisås
1 dl creme fraiche
salt, peppar, oregano
2 tomater
1½ dl riven ost

Skala och hacka löken och skiva champinjonerna. Stek i lite matfett, tillsätt färsen och finfördela den med gaffel tills allt är genomstekt. Tillsätt passerade tomater, chilisås och kryddor. Låt puttra några minuter och ha till sist i creme fraichen. Häll i pajskalet, lägg överst några strimlor som du sparat av pajdegen, skivade tomater och riven ost. Grädda i ugn 20 gr ca 20 min.

Kycklingpaj 4-6 port 
500g strimlad kycklingfilé
1 gul lök
1 stor röd paprika
100g philadelphiaost
1 burk tropical el pineapple salsa (från tacohyllan)
1½ dl riven ost

Hacka löken och strimla kycklingen. Stek lök och kyckling i lite matfett. (Det går också bra att använda köttet från en grillad kyckling). Tillsätt den finhackade paprikan på slutet. Ta sedan i salsasåsen och philadelphiaosten. Rör om noga och häll sedan i pajskalet. I originalreceptet ska man ha ½ burk green chili under kycklingröran men jag väljer att servera den bredvid så man själv kan välja hur starkt man vill ha. Strö över riven ost och grädda i ugn 200gr ca 20 min.
Bilden är tagen innan sista gräddningen.


Julen är slut för denna gången

Ja nu är juhelgen slut, i alla fall för mig. Idag började jag jobba igen, medan Glenn & pojkarna forttfarande är lediga. Vi turas om att vara hemma så pojkarna får ett långt jullov med sällskap hemma alla dagarna, så jag har ytterligare några dagars ledighet att se fram emot nästa vecka :-) Funkar bra så eftersom det är många helgdagar också då vi kan vara tillsammans hela familjen.

Efter Juldagens hemmadag med vila och julklappsprovning tillbringades lördagen (Annandag Jul) och söndagen båda i trevligt sällskap. På lördagen hade vi besök av Eva & Ilkka, Hannah & Björn. Vi åt paj och spelade sedan spel resten av kvällen som Björn hela tiden lyckades vinna !På söndagen var vi bjudna till mamma och pappa på ytterligare en liten "minijulafton". Vi åt god mat och bytte sen juklappar med Camilla & Hans som varit bortresta och tillbringat julen på annat håll. Jag fick en jättefin sjal/halsduk som Camilla själv stickat (får ta och fota den sen så ni får se). Pojkarna fick ett spel "junioralias" som vi sen provade och de var båda jätteduktiga på att förklara ord som vi andra gissade.
'
 


En av julklapparna provas

Idag blir det en lugn hemmadag för att prova alla julklapparna. Vi har spelat Disney-monopol och nu kör pojkarna Mario Kart. Förresten, tröjorna är också julklappar och nåt mer har de visst inte fått på sig ännu idag.


Julafton i bilder

   

   
 
     

   

(Klicka på bilderna för att se dem i större format.)


God jul!Här kommer en julhälsning från Ekeby med en innerlig önskan
att ni alla får en stämningsfull julhelg.
GOD JUL önskar familjen Gustavsson.


Julllov

Ja nu har pojkarna och jag jullov medan Glenn går i skolan t.o.m. onsdag.
Dagen idag har vi ägnat åt att julpynta här hemma, åka pulka, baka och koka knäck.


Pepparkakeland

I år har vi gjort ett helt pepparkakeland, ett zoo efter Victors idé. Pojkarna (ja mest Victor är det som tycker det är kul, men Filip har förstås också varit med) har själv hittat på det mesta, jag har tillverkat och satt ihop, sen har de dekorerat och planerat hur det ska stå. Inte så avancerade byggen i år alltså utan mest mycket att bygga ihop. Men det var en rolig idé och det blev väldigt fint. Lite ömtåligt, mest staketen som välter lätt, så vi får se hur det ser ut sen när katterna varit själva hemma... tur jag passade på att fota direkt :-)


Snö!Idag har det snöat, ja det gör det fortfarande. Stora flingor med fin kramsnö faller utanför fönstret. Så för en stund sedan var vi ute och gjorde två snölyktor som nu lyser så fint utanför fönstret.
Synd det inte är julafton idag! Vi får hålla tummarna för att det blir fortsatt kallt.


Pepparkakshus

Vi jobbar för fullt på årets pepparkaksprojekt så snart kommer bilder.
I väntan på det har jag plockat ihop lite gamla bilder så länge.

 

 

 

  


Pepparkaksbak

Ja ikväll har vi bakat årets första pepparkakor, och de som känner oss vet att det lär bli några gånger till!


DecemberJa nu är det december och de förväntansfulla barnen kommer snart och
ska äntligen få öppna kalendrer och se Superhjältejul på tv. 
Fast jag får inte vara med för nu åker jag till jobbet :-(


RSS 2.0