Tre sorters sill

Senapssill

2 pkt "5-minuters-sill" á 420g
1 dl mild senap
1 dl skånsk senap
1½ dl brun farin
2 tsk vitvinsvinäger
3/4 dl olja
1½ dl creme fraiche
1 dl färsk hackad dill
1 dl finhackad purjolök
salt
peppar

Skär sillfiléerna i mindre bitar, låt dem rinna av.
Blanda senap, farin och vinäger i en bunke. Vispa droppvis ner oljan.
Rör i creme fraiche, dill och purjolök. Smaka av med salt och peppar.
Mer creme fraiche för en mildare smak, mindre om du vill ha starkare smak.
Vänd ner sillfiléerna i såsen.


Fransk löksill

2 burkar inläggningssill
2 röda lökar
4½ dl vatten
4 dl socker
½ dl ättika 24%
1 dl rödvinsvinäger
10 kryddpepparkorn
2 tunt skivade vitlöksklyftor

Skölj sillfiléerna och låt dem rinna av. Dela i små bitar. Skiva rödlöken.
Varva sill och rödlök i en ren och torr glasburk.
Blanda ihop övriga ingredienser och låt koka upp. När lagen svalnat häll den över sillen.
Förslut burken och låt den stå svalt minst tre dagar. 


Rödbetssill

2 pkt "5-minuters-sill" á 420g
200 g hela eller skivade inlagda rödbetor
2 msk majonnäs
2 dl lätt creme fraiche
1 liten gul lök
1 tsk salt
1 krm peppar

Mixa rödbetor, majonnäs och creme fraiche i en matberedare eller med stavmixer.
Skala och finhacka löken. Blanda ner i rödbetsblandningen. Krydda med salt och peppar.
Skölj sillen, låt den rinna av och skär i små bitar. Vänd ner sillen i rödbetsblandningen.
Låt stå svalt minst ett dygn.


En speleftermiddag!



Juldagen innebär av tradition hos oss sällskapsspel med familjen :-)
Så vi har ägnat eftermiddagen åt att Settlers med expansionen Riddare & städer som pojkarna fick i julklapp.
Man får lägga ner lite tid på att lära sig men sen är det roligt att spela, får nog bli någon omgång till ikväll.
Måste ju ge tillbaka på Filip som vann stort!


Rödkålssallad till julbordet

½ litet rödkålshuvud
½ rödlök
2 apelsiner
50 g valnötter (eller andra nötter du gillar)

Dressing:
½ dl rapsolja
1 msk dijonsenap
1 msk vinäger
1 msk farinsocker (eller råsocker strö)
salt och malen svartpeppar

Strimla rödkålen och rödlöken fint. Filéa apelsinerna och skär köttet i bitar.
Blanda dressingen och häll över. Strö över nötterna och vänd runt salladen.


Twix julgodis



Gott! Men nästa gång kommer jag att göra lite mindre av kakbottnen då
jag tyckte det var för mycket av den, kanske 2/3 blir bättre.

Twix julgodis

Kaka:
6½ dl vetemjöl
1 dl socker
225g smör

Kolasmet:
175g smör
2 dl socker
3 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap

Choklad:
100 g mörk choklad
100g mjölkchoklad
(eller den blandning du själv vill ha)


Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna till kakan och platta ut degen i en ugnsform el liknande (den jag använde var ca 24*28 cm) täckt med bakplåtspapper. Grädda bottenkakan i 20-25 minuter.

Blanda ingredienserna till kolasåsen i en kastrull. Låt koka på svag värme i ca en timme eller tills såsen tjocknat till en kräm. Bred såsen över den förgräddade kakan. Ställ kakan i kylen så kolasmeten stelnar.

Smält chokladen i vattenbad på spisen eller i micron. Bred den över kolasåsen när den stelnat.

Ställ i kylen. När också chokladen har stelnat så skär du kakan i lagom munsbitar.




Julafton


GOD JUL!


Också jul 2002...




Jul 1975 :-)


Pepparkakshus



Här kommer det allra mest efterfrågade inlägget varje år i min blogg,
det som handlar om årets pepparkakshus!

I år har jag byggt en kyrka. Den är ganska stor men det syns inte så bra på bilderna.
Får se om den klarar julen, takplattorna är stora och bågnar redan ganska ordentligt...

De två små stugorna bredvid har Victor & Filip gjort.

Ni får själva bortse ifrån alla tekninska prylar som egentligen inte passar in i bakgrunden :-)

   

 

   


Julgranen på plats!

En av de saker som stod på sönernas önskelistor är att vi skulle hugga vår egen gran,
så i söndags begav vi oss till Ausås så de fick välja ut en egen fin gran och såga ner den alldeles själva!

 

 

     

Och såhär fin är den nu! Luktar gran och pepparkaka i vardagsrummet nu.
Även vår lilla färgglada utegran fick komma med på bild :-)


Mera pepparkakor :-)











Victor & Filip dekorerar pepparkakor och pepparkakshus.

Nu är det bara mitt eget hus kvar, det är inte klart ännu.
Men har satt ihop det idag iallafall så ni kan få en bild på hur det ser ut nu:


Pepparkaksbak


RSS 2.0