Mellanmåls-smoothie

Den här brukar sönerna göra till mellanmål ibland. Man kan använda nästan vilka frukter eller bär som helst som man gillar. Ett tips är att frysa in frukt som är på väg att bli för gammal, t.ex väl mogna bananer, kiwi och päron. Skär i bitar och samla i en burk i frysen, går jättebra att göra smoothie på sen.

4 port

1 banan
1 apelsin
10 jordgubbar
2 dl filmjölk
1 dl mjölk
1 msk honung

Skala bananen och dela i bitar. Pressa saften ur apelsinen och ta gärna med lite fruktkött också. Jordgubbarna får gärna vara lite halvfrysta så blir drinken iskall o god. Mixa alltihop i en mixer och häll upp i glas!


Flygande robotar och andra presenter...








Collagen gör man på http://bighugelabs.com 
Gratis och enkelt att använda, man behöver inte ladda hem något utan man gör direkt på sidan.


Recept

Chiligratinerad fläskfilé   ca 4 pers

600g fläskfilé
smör, salt, peppar
2 paprikor
300 g färska chaminjoner
4 dl vispgrädde
2-5 msk chilisås
svartpeppar
1-2 dl riven ost

Skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka bitar. Banka ut dem lätt och krydda med salt och peppar. Stek dem ett par minuter på varje sida och lägg i en ugnsform. Skiva champinjoner och strimla paprikan. Stek dem och lägg ovanpå köttet. Blanda grädden med chilisås och svartpeppar. Strö över riven ost och gratinera ca 15-20 min i 225 grader. Servera med ris och sallad.




Chokladbakelser    8 st

Sockerkaksbotten:
4 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt vatten
150g mörk choklad (t.ex Marabou)

Vispa ägg och socker. Blanda i övriga ingredienser. Häll ut på smörat bakplåtspapper i en långpanna. Grädda genast i 175 grader ca 10 min. Stjälp upp kakan genast och låt den kallna. Ta ut 16 st cirkelformade kakor med t.ex. ett glas (ca 6-8cm). Det går också bra att köpa färdiga tårtbottnar och använda dem att ta ut kakorna i.

Smält 150g mörk choklad och ringla choklad över de cirkelformade kakorna. Chokladen som blir kvar gör man dekorationer av. På bilden har jag gjort "nät" av ringlad mörk choklad och mjölkchoklad, men det kan man ju göra efter egen fantasi.

Chokladmousse:
4 dl vispgrädde
200g mörk choklad
1 dl creme fraiche
100 g mörk choklad

Vispa grädden och rör samman med creme fraichen. Smält 200 g choklad i mikro eller vattenbad. Detta ska sedan blandas vilket går lättast om den vispade grädden är rumstempererad och chokladen får svalna en stund så temperaturen är så lika som möjligt. Annars har chokladen lätt för att stelna innan man hunnit röra ihop. Hacka resten av chokladen och blanda i.

4 dl vispad grädde gärna smaksatt med lite socker och/eller vaniljsocker eller kakao/oboypulver.
300 g marsipan
2 msk kakao
kiwi eller annan frukt

Blanda marsipanen med kakao. Bred rikligt med chokladmousse på hälften av sockerkakorna och lägg de andra ovanpå. Bred ett tunt lager grädde runt bakelserna. Kavla ut marsipanen (lättast mellan två lager plastfolie). Skär ut remsor som passar att linda runt sidorna på bakelserna. Spritsa grädde ovanpå och dekorera med lite frukt och choklad.

Lite bilder från "60-års"-kalaset

Hann inte med att ta så många bilder, men här kommer några i alla fall!

   

   

   


Grattis Victor & Filip 10 år!!




Titta här för en liten tillbakablick:

http://tvillingpojkarna.blogg.se/2009/february/utkast.html



Fakta om Alla Hjärtans Dag

Den äldsta traditionen som kan kopplas till Alla Hjärtans Dag är ett hedniskt firande av våren, en fruktbarhetsrit, i Romarriket första århundradet efter Kristus. Då Romarriket blev kristet ville man få bort den hedniska stämpeln och började därför fira Alla Hjärtans Dag till minne av ett helgon istället. Sankt Valentin var en kristen präst som levde på 200-talet. Vid denna tid var det strängt förbjudet med giftermål i Rom, men Valentin vigde älskande par i hemlighet.Han färngslades och den 14 februari 270 halshöggs han. 200 år senare blev prästen helgonförklarad och därmed älskande pars skyddshelgon. Under medeltiden spred sig traditionen till Nordamerika och Valentine´s Day är en stor kommersiell högtid i USA. i Sverige slog Alla Hjärtans Dag igenom under 1980-talet.


RSS 2.0