En resa bakåt i tiden...

En dag bestämde vi oss för att köra mot Oskarshamn och besöka trakterna norr om staden där Glenns morfar Elving kom ifrån. Vi började med ett kort besök i Misterhult och kyrkan där. Misterhult var församlingen/socknen som han kom ifrån och där många av hans förfäder levt.







Sedan körde vi mot Flivik som är den lilla by där Elving föddes och växte upp. En liten by i skogs- och stenig skärgårdsmiljö med bara några hus och gårdar, men en väldigt vacker plats, ialla fall denna soliga dag. Inget ställe man skulle hittat till eller passerat i första taget, en smal skogsväg 7 km rakt ut i skogen, sista biten grusväg som sedan slutar som återvändsgata i den lilla byn som ligger vid en liten havsvik. Som seglare kan jag tänka mig att man mer lägger märke till platsen och det låg också en del båtar i viken. Vackert då som nu, men säkert också tungt och strävsamt att leva här, fadern var stenhuggare och minst fyra av de tretton syskonen överlevde inte barnaåren. Historien om vad jag hittills lyckats få fram om Elvings föräldrar och deras liv finns sist i inlägget för de som orkar och vill läsa en lite längre berättelse. Har många intressanta och spännande historier från min släktforskning och nångång när jag får tid ska jag skriva ner dem alla...

   

     

   

Stenbrottet där Elvings far arbetade (och senare också Elving och flera av bröderna) finns kvar och är fortfarande i drift, men tyvärr fick man inte köra in på området. Det var förmodligen i arbetarbostäderna vid stenbrottet som familjen bodde. Vi besökte istället utomhusmuséet vid det nerlagda stenbrottet i Vånevik i närheten för att få se hur det kunde vara att arbeta där för hundra år sedan. Mycket av det som tillverkades var gatsten och andra material till stenläggningar men även gravstenar, minnesmärken och liknande. Man skeppade även mycket sten till byggandet av Stockholms stadion inför Olympiska spelen i Stockholm 1912.

   

 

Gruvarbetardottern Karolina Wilhelmina och hennes livsöde

Elvings mor, dvs Glenns morfars mor, hette Karolina Vilhelmina Svensson Forsberg. Hon föddes i samhället kring Solstad gruva i Misterhults församling, Oskarshamn, den 10 augusti 1870. När hon föddes fanns redan fem äldre syskon i familjen och ytterligare en dotter hade fötts men avlidit som spädbarn. Karolina skulle bli det sista eftersom hennes far dog i lunginflammation när hon endast var ett år gammal. Fadern Sven Danielsson var gruvarbetare och det var mycket vanligt att de avled i ganska ung ålder av olika lungsjukdomar som de ådrog sig i gruvorna. Karolina växte därmed upp med sin ensamstående mamma, Brita Stina, och sina fem äldre syskon. Man kan anta att de hade det ganska fattigt när fadern dog och modern ensam fick försörja barnen. När Karolina var nio år gifte mamman om sig med stenhuggeriarbetare Karl Erik Forsberg från Stockholm, och det var så Karolina även fick namnet Forsberg. I samband med moderns giftermål flyttar familjen först till stenhuggeriet i Flivik och senare till stensliperiet i Hörlingerum efterhand som Karl Erik får arbete.

Karolina flyttar hemifrån när hon är 16 år vilket är ganska vanligt vid den här tiden, speciellt i fattigare familjer. Hon arbetar som piga i olika gårdar. 1889 ska hon fylla 19 år och tjänstgör som piga på en gård i Gränsö i Misterhults församling. Hon föder den 3 juni en dotter som får namnet Anna Eugenia. Dottern står antecknad som ”oäkta” och ingen fader finns angiven. Anna Eugenia kallar sig dock senare Larsdotter i efternamn vilket tyder på att hennes far hette Lars i förnamn. Karolina fortsätter sitt arbete som piga, hon flyttar ifrån Gränsö men lyckas få nya anställningar i trakten, där hon kan ha sin dotter med sig.


1892 träffar hon skomakare Adolf Viktor Elander, blir åter gravid och gifter sig med honom den 2 juli 1893 och 25 september föds deras dotter Olga Kristina. När de gifter sig är Adolf Viktor 58 år gammal och Karolina 23 år. I juli 1895 avlider Adolf Viktor och Karolina blir ensam med sina två små döttrar och är gravid igen. Hon föder tvillingar i mars 1896, Ellen Konstantina och Ester Maria. Ellen avlider dock endast ett dygn gammal.


Karolina kan inte bo kvar i skomakarens bostad utan flyttar av okänd anledning in hos en man vid namn Peter August Edlund. Peter August står angiven som ”mindre vetande” och ”ej konfirmerad”. Kanske hade de ett förhållande men troligen inte. Förmodligen hade Karolina och barnen ingenstans att ta vägen och kanske fick hon bo hos Peter August mot att hon skötte hushållet åt honom. Karolina får ytterligare två oäkta barn, även dessa döttrar. Lisa Amalia föds 1898 och Adina Ottilia 1899. Ingen fader finns angiven till någon av dem, och inget tyder på att det är Peter August.

Karolina är fattig och har svårt att ta hand om sina barn, de båda minsta döttrarna avlider båda och 1900 så tvingas hon lämna bort de tre barnen hon har kvar till olika fosterhem. Karolina hamnar ”på socknen” utan känd bostad en tid, men sedan flyttar hon till Fliseryd där hon träffar stenhuggare Karl Albin Svensson. Hon föder två barn som Karl Albin är far till, en son i december 1900 som avlider två månader gammal och sedan en dotter, Amanda Adina Ingeborg, i december 1901. Dessa barnen står som ”oäkta” i kyrkoböckerna och Karolina & Karl Albin bor då inte på samma adress. De gifter sig dock ett år senare, 1902, och bosätter sig i Flivik.

Fem barn till föds i äktenskapet, först sönerna Severin 1904 och Tage 1906. Ytterligare en son föds 1909 och får namnet Elving eftersom han är Karolinas elfte barn. Tolfte barnet blir en dotter som föds 1911 och får namnen Elsa Tolvtina, det trettonde också en dotter som får heta Svea Trettina Eleonora och föds 1915. Karl Albin avlider 1926 i tuberkulos, som han säkerligen ådragit sig av det tunga och dammiga arbetet i stenbrottet. Karolina bor sedan med sonen Elving som också han arbetar i stenhuggeriet. 1935 gifter sig Elving med Doris och de bor en kort tid i Fliseryd innan de 1936 flyttar till Skånes Fagerhult med sin nyfödda dotter. Här slutar spåren efter Karolina, hon stannar kvar i Fliseryd med de yngsta döttrarna och jag har ännu inte lyckats ta reda på vad som hände henne sen och hur länge hon levde.


Eketorps borg



En riktigt solig dag gav vi oss av till Öland och besökte Eketorps fornborg.

   

   

   


Kronobäcks klosterruin

 

 


Timmernabben

Resten av tiden, precis en vecka, tillbringade vi i Timmernabben där vi mötte upp mina föräldrar och senare även min lillasyster och hennes pojkvän som kom och firade midsommar med oss. Timmernabben är ett litet samhälle som ligger mellan Kalmar och Oskarshamn. Jättefin camping där också och vi fick fina platser precis vid stranden.



På väg mot Timmernabben tog vi paus i Brömsebro och tittade på minnesstenen efter freden som slöts här mellan Sverige och Dannmark 1645.
Övriga bilder är tagna i Timmernabben:

   

 

   

     

   


En dag i Karlskrona



Större delen av dagen tillbringades på Marinmuseum på Stumholmen. Mycket fint museum och intresserade verkligen pojkarna som lyssnade intresserat på alla berättelserna i ljudguidningen som man fick låna gratis. På havets botten under byggnaden ligger ett riktigt skeppsvrak på bottnen som man får titta på från en undervattenstunnel. Det finns också en fartygs-simulator där man kan prova på att själv styra en båt. Utanför muséet ligger flera fartyg som man får gå ombord och titta på, och det var verkligen en dröm för Victor att få titta och besöka ett krigsfartyg "på riktigt". Vi kan verkligen rekommendera ett besök här, speciellt med barn i skolåldern!

   

   


Sedan tog vi en promenad i stan, tittade på Rosenbom och Amiralitetskyrkan, samt fikade och shoppade lite.

   

   


Sturkö & Tjurkö

När vi varit på en blåsig och kall skolavslutning så hämtade vi den i förväg packade husvagnen och gav oss iväg direkt på semester. Den obligatoriska skolavslutningstårtan åt vi på vårt fikastopp vid Trolle-Ljungby slott.




Vi började vår semester i Blekinge och Karlskrona skärgård. Vi bodde på Sturkö camping som var bra, välskött & prisvärd och framför allt låg väldigt fint ute i skärgården med en egen liten strand och brygga.

     

 

   

 

   


RSS 2.0