Eftermiddag i pulkabacken




Lussebullar



Igår bakade vi lussekatter. Provade ett nytt recept och de blev riktigt goda!

Saffransbullar ca 60 st
Deg 1:
5 dl mjölk
75 g jäst
1 dl socker
12 dl vetemjöl
1 g saffran
Deg 2:
4 dl mjölk
2 dl socker
300 g rumstempererat smör
6 äggulor
en nypa salt
20 dl vetemjöl
ägg, russin och pärlsocker

Värm mjölken till den första degen fingervarm och häll den i en bunke eller degblandare. Blanda ner jäst, socker, mjöl och saffran. Knåda degen i minst 5 min och låt sedan jäsa 1 timme.
Värm mjölken till den andra degen. Häll mjölk, socker, smör, äggulor, salt och mjöl i den första degen. Arbeta samman de båda degarna i minst 10 min. Låt jäsa 1½ timme.
Häll ut degen och forma lussebullar. Lägg dem på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader. Låt jäsa i 30 min. Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin och pärlsocker. Grädda i 8-12 min.




Advent

   

 

Vi ägnade det mesta av dagen idag åt att göra adventsfint här hemma.
 När vi var klara vid 14 så bestämde vi oss för att åka en tur till Skånes Djurpark
 och deras tomtefest även om vi var lite sent ute.
Det blev dock väldigt mysigt att gå en runda där medan det snöade och mörkret föll.
Inte helt lättframkomligt på vägarna dock, men som tur var gick det bra att ta sig hem ändå.

   

   

   


SNÖ!!!!

Det har snöat här hela dagen igår. Det mesta smälte bort igen men lite låg det kvar i morse när vi vaknade.
Victor skyndade sig ut och byggde en fin snögubbe innan vi ens hade hunnit med frukosten.











Tårta till pappa



Min pappas favorittårta är Schwartzwald så därför har jag precis gjort klart en sån
som vi ska ha med oss till honom i eftermiddag.

Såhär gör man den:

Schwartzwaldtårta ca 10 pers

4 stora ägg
6 dl florsocker
4½ dl hasselnötter

8 dl vispgrädde
1 dl vaniljkräm (hemmagjord el färdigköpt)
2 st chokladkakor Marabou 200g mörk choklad

Mal hasselnötterna i mandelkvarn. Rita två cirklar på bakplåtspapper ca 20 cm i diameter. Smörj pappret med lite smör el margarin efterson botten lätt fastnar. Vispa 2 äggvitor (har du små ägg så ta 3) hårt. Vänd ner 3 dl florsocker och hälften av de malda nötterna. Bred ut smeten i de två cirklarna. Grädda omedelbart i 150 gr ca 15 min. När du tar ut tårtbottnarna så lossa dem direkt från pappret med en vass kniv el stekspade annars kan de vara svåra att få loss.

Gör om en gång till så du får ytterligare två tårtbottnar. Låt alla fyra kallna.

Vispa grädden. Spara lite till ovansidan. Dela resten av grädden i två skålar, en tredjedel i en och två tredjedelar i en annan. Den första blandar du med vaniljkrämen och den andra med 200 g smält blockchoklad som fått svalna en stund. Lägg en botten på ett tårtfat, sedan hälften av chokladgrädden. En botten till ovanpå och sedan vaniljgrädden. Ny botten och sedan resten av chokladgrädden. Sista bottnen på och sedan grädden som du sparade. Smält 200g choklad och gör dekorationer av den. Man kan bre ut chokladen och när den är halvstelnad så skär man ut fyrkanter. Jag använde spritspåse och gjorde "gallerfyrkanter" istället. Ett tips är att ställa in chokladdekorationerna en kort stund i frysen så blir de lättare att hantera när du ska lägga dem på tårtan.


Några bra tårt-tips:



Denna tårtspritsen provade jag för första gången idag. Superbra, rekommenderas verkligen! Lätt att fylla på och man kan lätt byta sprits under tiden man håller på och lätta att ta isär och diska. Enda nackdelen är priset...den kommer från Tupperware. Men den verkar rejäl och hållbar som deras grejor brukar vara.




Använder man inte tårtsprits så ofta så är detta ett jättebra alternativ till betydligt billigare pris. Det är spritspåsar på rulle, 10 st, i kraftig plast. Tre spritsmunstycken medföljer, men man kan även använda den utan genom att klippa ett litet hål själv. Även perfekt till kristyr eller choklad. (Gjorde chokladdekorationerna till tårtan ovan med denna). Köpte den på Citygross för 38 kr.


Årets pepparkaksbygge på planeringsstadiet


Tända ljus på Alla Helgons Dag
























Höstlov!

   

 

 


RSS 2.0