Tomater

 
 

Casper

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hovs hallar

 
Bjäre med Skälderviken och Kullen i bakgrunden. 
 
 
 
 
Hovs hallar 21 augusti 2016. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hultaklint och Singoallas grotta

 
 
Jag har en hel del sommarbilder som inte är insorterade på hårddisken ännu. Här hittade jag några, de är från en utflykt i Småland till Hultaklint och Singoallas grotta. Svensk och småländsk natur när den är som vackrast!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I släktens fotspår

 
När vi var i Hovmantorp så passade vi på att besöka några platser där anfäder till Glenn en gång levde:
 
 
Slätthögs kyrka.Glenns farfars föräldrar bodde och levde sina liv i Slätthög. Gustav Johannesson f.1874 och Sara Maria Danielsson f.1869. Gustav är den man som vi bär namnet Gustavsson efter idag. De fick sju söner och två döttrar. De åtta av syskonen som uppnådde vuxen ålder gav sig alla iväg från Småland och bosatte sig i Skåne.
 
 
 
 
Vi åkte till Aneboda, en liten by som verkligen såg ut som en idyllisk plats.
Här levde Peter Stark med sin familj under tidigt 1800-tal. Peter var farfar till Gustav på fotot ovan. Han var född 1796, soldat och senare korpral och bodde större delen av sitt liv i ett soldattorp, Stenbro nr 65 (som vi dock inte hittade) i Aneboda.
Peters liv var nog dock inte så idylliskt alltid. Han gifte sig ung med Elin, soldatdotter från grannbyn. De fick tre barn i snabb följd och levde i sitt lilla soldattorp. 1824 dog den yngste sonen, Elin blev också sjuk och dog även hon ett halvår senare i lunginflammation. Peter gifte snart om sig med Stina, också hon soldatdotter från en grannby. Äktenskapet blev inte långvarigt, då även Stina dog i lunginflammation efter ett par år. Peter levde sedan ensam med sina fyra barn, två döttrar från första äktenskapet och två söner från det andra. Det var säkert inget lätt liv, förhållandena i dessa trakter i Småland var dåliga under denna tiden. Det var fattigt och svårt att klara sig på skördarna, det ledde ju så småningom till den stora utvandringen till Amerika. 
Peter anklagades flera gånger under åren med barnen hemma för stöld. Det var inte ovanligt att man drevs att stjäla från sina grannar när man inte hade mat att ge sina barn. Peter blev dock påkommen och straffad med bla. spöstraff och kyrkoplikt.
Peter levde i 85 år, en aktningsvärd ålder på denna tiden. De sista 10-15 åren var han dock helt blind.
 
 

Järavallen

 
 
Vi hade egentligen planerat en annan utflykt idag, men eftersom det var stor risk för regn så blev det en tur till Järavallen istället. Där hade vi sol och fint, men lite höstkänsla var det ändå i skogen. Massor med rönnbär...betyder väl att det ska bli en kall vinter?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Herr kantarell

 
Ett besök i min syster Camillas stuga vid Bosarpasjön i eftermiddag. Jag, mamma och Camilla gick på kantarelljakt och hittade en del :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Solrosor

 
 
 
 
 
 

Rottnen

 
 
 
 

RSS 2.0